Wat biedt VIDA aan?

Al onze begeleidingen zijn gebaseerd op een cliëntgerichte benadering. Dit houdt in dat de cliënt centraal staat en we zijn of haar tempo volgen. Het ene kind heeft meer tijd nodig dan het andere. Wij staan naast het kind en helpen het doorheen moeilijke thema's. Een kind kan pas een volgende stap zetten wanneer het hier zelf klaar voor is.

Bij jongere kinderen wordt speltherapeutisch gewerkt. Spel is voor kinderen hun manier om zich te uiten en te verwerken wat ze hebben meegemaakt. In de speelkamer is allerlei materiaal voorzien wat kinderen hiervoor kunnen gebruiken: een zand- en watertafel, diertjes, hand- en vingerpoppen, dokterskoffer, winkeltje, poppenhuis, buigpoppetjes, klei, plakkaatverf, gezelschapsspelen,..

Tijdens het therapeutisch proces worden kinderen gestimuleerd om datgene uit te spelen wat voor hen belangrijk is. Er wordt gebruik gemaakt van verdiepende interventies zodat kinderen tot hun emoties komen.

De therapeut is actief aanwezig en speelt mee indien gewenst door het kind.

Bij adolescenten wordt al vaker gebruik gemaakt van gesprekstherapie. Afhankelijk van de nood en ontwikkelingsleeftijd van het kind wordt de juiste aanpak gehanteerd.

Psychodrama kan aangeboden worden. Dit is een meer directieve interventie waarbij kinderen en jongeren bepaalde rollen en situaties uitspelen. Zo leven ze zich in in belangrijke anderen uit hun omgeving. Belangrijke relaties in hun leven kunnen op die manier uitgewerkt worden.

Rond het verwerken van traumatische gebeurtenissen bieden wij ook EMDR-therapie aan. Via bilaterale stimulatie komt het verwerkingsproces op gang zodat dit niet meer meespeelt naar de toekomst toe. Het resultaat is dat de emotionele lading verdwijnt en het kind niet meer beperkt wordt in zijn dagelijks leven.

Ademhalingstechnieken vanuit de hartcoherentie kunnen aan bod komen om het zenuwstelsel weer in balans te leren brengen en beter gewapend te zijn tegen stress.